Berberisbär
Berberisbär
Kategorier:
Kan ersättas med:
Recept med berberisbär:
På andra språk:
Berberis (förr även surtorn) finns både odlad (vanlig som häckväxt) och vild, naturaliserad i den nordiska floran sedan flera hundra år[1]. Den vanliga berberisen har ätliga bär, som används flitigt i bland annat det persiska köket (torkade kallas de zereshk). I trädgårdar och parker återfinns dock ofta en besläktad art, häckberberis, vars frukter visserligen är ofarliga[2], men också ganska ointressanta i matlagning.
Berberisets bär hänger kvar och går att plocka långt in på hösten. Förutom torkade på persiskt vis passar de också bra till gelé.
Länkar
- Den virtuella floran (häckberberis)
- ↑ Programmet för odlad mångfald: Veckans växt v 45 2008, läst den 23 april 2012
- ↑ Giftinformationscentralen, läst den 23 april 2012